Skip to main content

Orthomoleculaire therapie

By 14 maart 2018januari 24th, 2019Behandelingen

Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie onderscheidt zich van andere takken van de medische wetenschap omdat zoveel mogelijk wordt gewerkt met natuurlijke lichaamseigen stoffen. Dit dient als aanpak bij diverse ziektebeelden. Je lichaam is continu aan het werk, voortdurend worden cellen afgebroken en worden nieuwe weer opgebouwd. Een gezond lichaam is in staat om zelf snel en efficiënt de balans te herstellen, nadat het uit evenwicht geraakt is. Deze ontregelingen kunnen we op verschillende manieren bëinvloeden om zo het herstel te bevorderen. Door onze huidige levensstijl en voedingspatroon worden deze stoffen vaak niet voldoende aangeleverd. Tekorten in deze voedingsstoffen dragen bij aan het ontstaan (en terugkeren) van gezondheidsklachten en de ontwikkeling van chronische ziektebeelden.

Deze vorm van therapie richt zich op de relatie tussen voeding en gezondheid en de interventie bij ziekte met voedingsstoffen. Orthomoleculaire therapie kan breed ingezet worden zowel preventief als voor het bestrijden van klachten. Het woord ‘orthomoleculair’ is samengesteld uit orthos (‘goed’ of ‘juist’) en moleculair (‘samenstelling van moleculen’), het betekent dus: een juiste moleculaire omgeving, of anders gezegd: optimaal biochemisch milieu. Dat houdt in dat alle vitamines en mineralen die normaal in het lichaam voorkomen, in optimale hoeveelheden aanwezig zijn, zodat alle lichaamsprocessen goed kunnen verlopen.

Een orthomoleculair therapeut kijkt naar de aanwezige klacht(en) en past vitamines en mineralen toe (die van nature in het lichaam thuishoren) om ziekteprocessen tegen te gaan en genezing te bevorderen. Hierbij worden voeding- en leefstijladviezen gegeven, eventueel aangevuld met gerichte voedingssuppletie. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.